Niets is fijner dan vertrouwen in jezelf. Het gevoel dat je iets goed kan, gewaardeerd wordt of je aangenaam gezelschap bent. Vertrouwen omvat ontzettend veel en je zult nooit op ieder vlak evenveel zelfvertrouwen hebben en dat is ook helemaal niet erg, maar het is wel fijn om het gevoel van zelfvertrouwen regelmatig te ervaren. Voor jezelf, maar ook voor een ander. Zelfvertrouwen laat je stralen en dat is zowel voor jou als de mensen om je heen fijn. Het versterkt jouw gevoel van competentie, relatie en autonomie en dat zijn de drie basisbehoeften van een mens. Reden genoeg om hier bewust aan te werken!
1. Geef jezelf iedere dag een compliment. Ook als het niet meteen in je opkomt, denk er dan rustig over na. Spreek het hardop naar jezelf uit of schrijf het op. Geef een ander ook eens bewust een compliment. Je zult merken dat een ander dit leuk vindt om te ontvangen en het jou ook eens teruggeeft. Zo zal het zelfvertrouwen bij beiden groeien!
2. Probeer regelmatig iets nieuws.
Wat zou je altijd al eens willen doen? Dit kan variëren van afspreken met iemand tot een nieuwe baan. Het hoeft niet altijd grootst te zijn, maar nieuwe dingen geven vaak nieuwe energie en de stappen die je moet nemen zijn vaak spannend. Als je de stapt toch neemt geeft dit zelfvertrouwen. Begin altijd met kleine stapjes, zo is het makkelijker om iets vol te houden of een doel te behalen. Stel dat je graag alleen een wereldreis wil maken, begin dan met kijken wat hiervoor nodig is. Spaar, plan eerst een korte reis, experimenteer met alleen zijn. Maak in ieder geval stappen, zodat je steeds dichter bij je grote wens komt.
3. Vraag iemand anders wat een goede eigenschap van jou is.
Voor jou is het vaak heel normaal om bepaalde vaardigheden te bezitten. De een is sociaal heel sterk, de ander organisatorisch en weer een ander is ontzettend sportief. Je bent vaak blind voor je eigen talenten. Daarom is het leuk om aan de mensen om je heen eens te vragen wat zij een goede eigenschap van jou vinden of wat zij aan jou waarderen. Voelt dit onwennig om te doen? Gebruik dan de vragenkaarten uit Een blik vol ontwikkeling en kom samen tot gesprek.
4. Doe iets samen.
Wil je graag iets ondernemen, maar voel je een blokkade? Vraag dan om hulp en doe het samen. Een ander kan jou soms net dat zetje in de rug geven om wel te starten met sporten, te solliciteren op jouw droombaan, een verre reis te maken of mee te denken over een nieuw idee. Durf kwetsbaar te zijn, iedereen heeft blokkades om te overwinnen.
‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’
5. Vergroot je kennis.
Door je kennis te blijven ontwikkelen zorg je ervoor dat je betrokken blijft en weet je wat er in de wereld speelt. Je kunt deelnemen aan een gesprek, je eigen mening vormen en onderbouwen. Dit geeft zelfvertrouwen. Daarnaast kun je je kennis ook nog eens delen. Je kunt hierdoor van waarde zijn voor je medemens en hiermee vergroot jij je gevoel van competentie.
‘Kennis is macht, kennis delen is kracht.’
Bron: Een blik vol ontwikkeling.